Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Ακούει κανείς;

Ο τίτλος του blog είναι φυσικά κλεμμένος, αλλά η κλεψιά είναι πολύπλοκη. Vox clamantis in deserto είναι η λατινική μετάφραση του "φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμω" (Κατὰ Μάρκον, 1.3), η οποία περιγράφει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Εκτός αυτού, είναι και το μότο του αμερικανικού πανεπιστημίου Dartmouth, το οποίο βρίσκεται στο Hanover του New Hampshire, δηλαδή στη μέση του πουθενά. Δεν γνωρίζω αν οι εμπνευστές του εν λόγω μότο συνειδητοποιούσαν την ειρωνεία της όλης υπόθεσης, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Vox clamantis είναι και ο τίτλος ενός λατινικού ποιήματος το οποίο εκτείνεται σε 10.000 στίχους σε μέτρο ελεγειακό. Ο ποιητής είναι ο Άγγλος John Gower, φίλος του Chaucer, και θέμα του η αγροτική επανάσταση του 1381.

Ο τίτλος δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, καθώς χρησιμοποιείται ήδη από συντηρητικούς bloggers της Μασαχουσέτης. Ελπίζω ο ευαγγελιστής Μάρκος, o Gower, το Dartmouth, οι δεξιοί της Μασαχουσέτης και οι υπόλοιποι που χρησιμοποιούν αυτή τη γνωστή φράση (μια από τις ελάχιστες γνωστές λατινικές φράσεις) να μη μου κάνουν μήνυση. Θα δείξει.

Όσο για τoν υπότιτλο (κι αυτός φυσικά κλεμμένος- από τον Shaw), αφορά τον σκοπό αυτού του blog, που είναι να προσφέρει ένα ιδιοσυγκρασιακό μίγμα κλασικής σοφίας και κοσκινισμένων σκυβάλων, φωνάζοντας προφητικά μέσα στην διαδικτυακή έρημο. 

1 σχόλιο:

Averell είπε...

Έγωγε (ακούω).

As we'd say in the Wild West, bring it on!